Dietetycy twierdzą, że jeśli zastąpimy niektóre szkodliwe produkty spożywcze, do których jesteśmy przyzwyczajeni, tymi zdrowymi, wkrótce zauważymy różnicę w tym, o ile lepiej się czujemy i wyglądamy. Poznaj zdrowe produkty.
Nie ma w 100% dokładnych kryteriów określających te najbardziej przydatne produkty spożywcze.
Jednak prezentowana poniżej są prawdziwymi dostawcami energii życiowej, a ponadto są pełne witamin, przeciwutleniaczy i innych cennych składników odżywczych.
Zdrowe produkty spożywcze. moje TOP 10:
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek ma kilka doskonałych właściwości zdrowotnych, z których najważniejsze to zmniejszenie ryzyka chorób serca i nowotworów. Sekretem słynnej śródziemnomorskiej diety jest to, że ludzie w tej części świata otrzymują głównie zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek oraz mniej tłuszczów nasyconych i trans, co prowadzi do zmniejszenia zachorowalności na choroby serca, miażdżycę, cukrzycę, nowotworu okrężnicy i astmy. Aby w pełni wykorzystać oliwę z oliwek, warto zaopatrzyć się w oliwę extra virgin – zawiera najwięcej polifenoli i jest najmniej przetworzona.
Pełnoziarnisty chleb i ryż to zdrowe produkty
Wiele osób unika węglowodanów, ponieważ powszechnie uważa się, że powodują one tycie, ale są one bardzo ważne dla utrzymania odpowiedniego poziomu energii. Nie wolno nam zapominać o produktach z naturalnych zbóż, które zawierają dużo błonnika. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, kamieni żółciowych, cukrzycy i otyłości. Są również niezbędne do pracy jelit, które z wiekiem stają się mniej aktywne.
Jogurt naturalny
Powszechnie wiadomo, że jogurt zawiera wiele pożytecznych kultur bakterii, które pomagają w utrzymaniu układu odpornościowego, zwalczaniu infekcji i poprawie zdrowia układu pokarmowego. Pomaga także zapobiegać osteoporozie i zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Jest również doskonałym źródłem wapnia i witamin z grupy B. Ważne jest jednak, aby wybierać jogurt nisko tłuszczowy bez bardzo dużej zawartości substancji słodzących. Należy pamiętać, że mleko smakowe jest zwykle pełne cukru. Dlatego zawsze powinniśmy uważnie czytać etykiety.
Jajka
Jaja kurze są często krytykowane, ale są źródłem białka i luteiny, która chroni oczy przed zaćmą. Badania pokazują, że substancje te zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nowe badanie wykazało, że jedzenie 6 jajek tygodniowo zmniejsza ryzyko raka piersi o 44%. Dzisiaj dietetycy twierdzą, że 1-2 jaja dziennie nie podnoszą poziomu cholesterolu, ponieważ organizm sam wytwarza cholesterol z nagromadzonego tłuszczu, a nie otrzymuje go z produktów bogatych w cholesterol, do których należą jajka.
Szpinak
Szpinak chroni przed utratą mięśni i kości oraz wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem powstania nowotworów i chorób serca. Jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy A, C i K, a także potas i kwas foliowy. Szpinak to jedna z najzdrowszych potraw, jakie możemy zjeść – niewiele innych produktów ma taką samą wartość odżywczą przy minimalnej ilości kalorii.
Pomidory
Są bogate w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić przed rakiem. Pomidory są pełne witamin A i C, a także potasu. Regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, poprawia zdrowie prostaty i obniża poziom cholesterolu. Wybierając keczup, ważne jest, aby przyjmować organiczne, które zawierają znacznie więcej likopenu. Sok pomidorowy jest również dobrą opcją, ale ważne jest, aby wybierać rodzaje bez dużej ilości składników.
Jabłka. Polskie zdrowe produkty
Jabłka pomagają obniżyć poziom cholesterolu, chronią przed wieloma typami raka i przynoszą korzyści zdrowotne związane z wieloma innymi schorzeniami, takimi jak choroba Alzheimera, astma i cukrzyca. Jabłka są szczególnie bogate w przeciwutleniacze i zawierają dużo witaminy C i błonnika. Musimy jednak pamiętać, że są to jedne z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców, więc jeśli to możliwe, dobrze jest wybierać produkty ekologiczne.
Łosoś
Ryba ta jest pełen zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem nagłej śmierci z powodu niewydolności serca, zaburzeń pamięci i choroby Alzheimera. Łosoś to jeden z pokarmów, który, jak udowodniono, łagodzi objawy różnych chorób – od depresji po zapalenie stawów. Dziki łosoś jest lepszym wyborem niż łosoś hodowlany, ponieważ nie jest zanieczyszczony.
Mięso z kurczaka
To zdecydowanie najzdrowsze mięso. Eksperci szczególnie polecają piersi z kurczaka, które mają niską zawartość tłuszczu, a skórę należy wcześniej usunąć. Mięso z kurczaka jest bogate w białko i zapobiega utracie wapnia w kościach. Jest także źródłem selenu, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, witamin z grupy B, które zwiększają energię i wzmacniają mózg.
Banany to również zdrowe produkty
Banan zawiera 467 mg potasu, który jest korzystny dla siły i elastyczności mięśni. Obniża również ciśnienie krwi i jest przydatny w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Banany to zalecane jedzenie dla każdego, kto korzysta z kąpieli słonecznych. Neutralizują kwasy, dzięki czemu mają szczególnie korzystny wpływ na oparzenia. Eksperci zalecają spożywanie rozgniecionego banana, ubijanego z mlekiem lub naturalnym sokiem owocowym. Sam owoc jest niezwykle szybko wchłaniany przez organizm.
Warto włączyć te produkty do swojej codziennej diety. Pamiętajcie robiąc zdrowe zakupy, aby zwrócić uwagę skąd pochodzą. Wybierajmy produkty mało przetworzone, ekologiczne, pozbawione pestycydów, żywność niemodyfikowaną genetycznie. Przede wszystkim czytajcie etykiety. Jak również poznać piramidy żywieniowe.
Zapraszam również na mój kanał YouTube z bajkami i Grami dla dzieci : JustBaby Nursery Rhymes
Śmieszne filmiki: złota7