Czas na lody! Lodziarnie i małe manufaktury prześcigają się w zaskakiwaniu klientów nowymi smakami swoich lodów. Tego lata warto zatem zapomnieć na chwilę o klasycznej czekoladzie, wanilii, czy truskawce. Czas się rozejrzeć i zafundować swoim kubkom smakowym odrobinę szaleństwa. Zapraszam do krainy lodu.
Lody o smaku gorgonzola
Ser pleśniowy z orzechami to połączenie, które nie dziwi, gdy znajduje się na popularnej przekąsce w postaci tzw. deski serów. Tymczasem różne lodziarnie serwują zamrożony deser gorgonzolowych smakołyków. Ser łączony jest nie tylko z orzechami, ale również z brzoskwinią i gruszką. Czy to dobry pomysł na lody?
Foie Gras
Pasztet z gęsich wątróbek to znany na całym świecie przysmak. Francuzi poszli jednak o krok dalej i stworzyli z niego deser. Ten wyjątkowy smak lodów powstał w 2008 roku, a jego twórcą jest Phillipe Faur.
A może czas na lody z homara
Wykwintny homar! Przysmak, który trochę onieśmiela. Serwowany z kilkoma rodzajami sztućców, służących do miażdżenia szczypiec i wydobywania mięsa, sprawia, że można się trochę pogubić. Wszyscy potrafią jednak jeść lody! Ten nieszablonowy smak ma podobno rzesze fanów!
Burak
Burak to interesujące warzywo. W kuchni wykorzystywany może być zarówno do dań wytrawnych, jak i słodyczy. Jednym z pomysłów jest wykorzystanie go w produkcji lodów. Gwarantuje on im piękny różowy kolor! W wielu przepisach na burakowe lody łączy się go jednak z bananami lub białą czekoladą.
Konina
Azja obfituje w zadziwiające potrawy i połączenia smaków. Ten kontrowersyjny smak lodów sprzedawany jest m.in. w Tokio. W niewielkich lodziarniach chcących przyciągnąć osoby ciekawe nowych doznań, kupić można także lody np. o smaku tuszu kałamarnicy.
Mizeria
Mizeria zdecydowanie kojarzy mi się z latem! Leży na talerzu tuż obok młodych ziemniaków z masłem i koperkiem. Okazje się jednak, że jej smak może łączyć się z wafelkiem do lodów. Polska sieć lodziarni, która zaproponowała klientom lody o smaku mizerii, stworzyła także inne interesujące produkty m.in. lody o smaku pomidorów z cebulką i musztardy.
Wędzony łosoś
Kolejny wytrawny smak w pozornie słodkim świecie lodów. Takie rozwiązanie wprowadzili w niektórych lodziarniach amerykanie, ale bardzo popularne są także w krajach skandynawskich np. jako dodatek do innych dań rybnych.
Smacznego! i lody w górę !