Dobre wino do obiadu podkreśli smak potraw, ale jak je wybrać? Sprawdziłem dla Was zasady łączenia wina i jedzenia.
Białe wino do obiadu
Chardonnay – pasuje głównie do białego mięsa.
Pinot Grigio – wytrawne wino, które idealnie komponuje się z zielonymi warzywami.
Mostaco – podawaj je z serami lub owocami morza.
Słodkie białe wino sprawdza się natomiast do pikantnych oraz słodkich przystawek.
Czerwone wino
Pinot Noir – to czerwone wino pasuje do łososia, kurczaka oraz wieprzowiny o łagodnym smaku.
Merlot – wino odpowiednie do wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny oraz kurczaka.
Cabernet – idealne wino do steków!
Syrah – wino polecane np. do żeberek wieprzowych.
Różowe wino
Wino różowe jest chyba najbardziej wszechstronne. Doskonale smakuje m.in. z serem brie lub szynką prosciutto, a także z łososiem lub malinami połączonymi z czekoladą.
Musujące wino do obiadu?
Wino musujące to dobry pomysł na aperitif, gdyż pobudza apetyt gości. Organizując przyjęcie kup Prresecco lub szampana.
Pasuje on do:
kawioru,
łososia,
serów,
wędlin,
maślanego popcornu,
tart,
naleśników,
deserów z miodem i masłem,
ryb.
Dobre wino do obiadu – zasady
Podczas obiadu lub kolacji z gośćmi otwórz 2 lub 3 różne butelki i w związku z tym pozwól im dokonać wyboru.
Jeśli Twój gość przyniósł wino otwórz je razem z innymi.
Białe wino podawaj schłodzone.
Czerwone wino serwuj w temperaturze pokojowej.
Wino nalewaj do 1/3 kieliszka.
Planujecie już wizytę w sklepie z winami, mam nadzieję że już wiecie jakie wybrać wino? Ja zdecydowanie podam dziś wino do obiadu!
Chcesz się odstresować, w związku z tym odwiedź mój kanał YouTube gdzie znajdziesz śmiesznymi filmikami : 7Fun
Lub po prosu sprawdzaj tu: złota7