Wiosna się zaczęła, przyroda zazieleniła się, kwitną drzewa i trawy. Brzmi bardzo poetycko, prawdopodobnie z powodu przyjemnego wiosennego słońca. Jesteśmy trochę zmęczeni ciężkimi dniami zimowymi, więc staramy zazielenić stół. Sałatki, przekąski, przysmaki… Jedną z nich jest pokrzywa – gorąca, piekąca, paląca, ale baaardzo pyszna. Możemy ją przygotować w dowolnej formie – zupę, owsiankę i wiele innych potraw. Oprócz tego, że jest pyszna, jest również niezwykle przydatna.
Jakie witaminy posiada pokrzywa
Pokrzywa to źródło beta-karotenu, witamin A, C, E, K, żelaza, wapnia, fosforanów i minerałów. Zawiera również więcej witaminy C niż niektóre rośliny uprawne i dzikie zioła, takie jak sałata, brokuły, szpinak, kalafior, fasolka szparagowa i inne. Pokrzywa ma wysoką zawartość aminokwasów egzogennych. Świeże liście rośliny są dobrym źródłem witamin, soli mineralnych – wapnia, manganu, żelaza, potasu, cynku, magnezu i miedzi, enzymów, chlorofilu i barwników.
Oprócz korzyści zdrowotnych i pysznego jedzenia, pokrzywa może pomóc nam uporać się z niektórymi problemami kosmetycznymi, które uczynią nas piękniejszymi. Ekstrakt z pokrzywy ma szerokie zastosowanie w odmładzaniu i upiększaniu. Zastosowania i zalety tego zioła wydają się nieograniczone.
Oto 10 faktów na temat pokrzyw, których prawdopodobnie nie znasz.
W ogrodzie młode i świeże pokrzywy mogą być doskonałym składnikiem kompostu ogrodowego. Można go również przekształcić w płynną pożywkę na plantacje.
Z pokrzywy można zrobić papier czerpany.
Parzenie pokrzywy jest spowodowane drażniącymi substancjami chemicznymi zawartymi w liściach i łodydze, które są aktywowane, gdy roślina wchodzi w kontakt ze skórą. Kiedy włoski lub ciernie pokrzywy dotykają bolesnej / sztywnej części ciała, może w rzeczywistości zmniejszyć początkowy ból. Naukowcy uważają, że pokrzywa robi to, obniżając drażniące substancje chemiczne w organizmie, zakłócając przekazywanie sygnałów bólowych w organizmie.
Dobrze jest mieć w ogrodzie pokrzywy. Jest ważnym źródłem dla pszczół i podtrzymuje życie ponad 40 gatunków owadów, w tym motyli.
Pokrzywa ma kwiaty męskie i żeńskie, które pochodzą z różnych roślin. Występuje od 30 do 45 gatunków pokrzywy, głównie bylin, z których najbardziej znana to pokrzywa zwyczajna.
Pokrzywa pomaga przy dnie moczanowej, zapaleniach stawów, przeziębieniach, niektórych alergiach, astmie, przewlekłym zapaleniu oskrzeli, chorobach stawów (artretyzm, reumatyzm), bólach mięśni, chorobach nerek, wątroby, żółci i wielu innych.
Angielskie słowo oznaczające pokrzywę pochodzi od staroangielskiego słowa oznaczającego igłę – odniesienie do jej kujących liści. W Szkocji prześcieradła i obrusy z pokrzywy są tradycyjnie wytwarzane. Mają charakterystyczny żółto-zielony kolor, który uzyskuje się z korzeni rośliny.
100 gram pokrzywy zawiera: kalorie – 42; tłuszcz ogółem – 0,11 g, cholesterol – 0 mg, węglowodany ogółem – 7,49 g, błonnik – 6,9 g, cukry – 0,25 g, białko – 2,71 g, woda – 87,67 ml.
Przyjmuje się, że konie żywiące się pokrzywami mają pięknie, lśniącą sierść. Dlatego hodowcy często włączają ją do jadłospisu zwierząt. W Szwecji krowy karmione są pokrzywami, aby zwiększyć produktywność mleka.
W czasie I wojny światowej pokrzywa była zamiennikiem rzadkiej bawełny i służyła do tkania mundurów armii niemieckiej. Pierwsze użycie włókna pokrzywy w odzieży sięga epoki brązu.
Zapraszam również na mój kanał z bajkami i śpiewankami dla dzieci: JustBaby Nursery Rhymes