Jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne, jednak na kupowanej przez nas codziennie żywności znajduje się wiele patogenów! Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) informuje, że każdego roku około 48 milionów mieszkańców USA choruje z powodu produktów spożywczych zanieczyszczonych patogenami, takimi jak salmonella, E. coli, listeria, czy noro-wirus.
Mając na uwadze nie tylko amerykańskie doniesienia, warto nauczyć się poprawnie myć warzywa i owoce. Niestety eksperci twierdzą, że standardowe mycie bieżącą wodą bywa niewystarczające, aby usunąć wszystkie patogeny. Potrzebna jest odpowiednia technika! Pozytywna informacja jest taka, że spożywanie niewielkich ilości zarazków nie powinno nam zaszkodzić, o ile nie mamy upośledzonej odporności.
Chcesz mieć większą pewność, że to, co jesz jest zdrowe i czyste? Następnym razem zastosuj się do poniższych wskazówek!
Warzywa korzeniowe
Warzywa wyciągane bezpośrednio z ziemi są zwykle zanieczyszczone pewną jej warstwą. Ziemniaków, marchewek, czy korzenia pietruszki nie wyczyści się dokładnie samym płukaniem, czy delikatnym pocieraniem! Chcąc całkowicie usunąć brud lepiej użyć np. gąbki do naczyń, by wyszorować warzywa do czysta pod bieżącą wodą. Najbardziej zalecana jest jednak specjalna szorstka szczotka do warzyw.
Jagody
Jagody to wyjątkowo delikatne owoce. Mając na uwadze tę cechę, najprostszym sposobem na ich umycie jest umieszczenie ich w durszlaku lub na sitku i spłukanie ich pod powolnym strumieniem bieżącej wody. Nie należy ich moczyć, gdyż pochłaniają wodę, co negatywnie wpływa na ich smak i konsystencję.
Warzywa liściaste
Ten rodzaj warzyw może sprawić nie lada trudność! Niestety ziemia może zanieczyszczać praktycznie każdy liść. W takim przypadku zwykłe płukanie nie wystarczy! Najlepiej napełnić miskę zimną wodą i delikatnie wkładać do niej liście, a następnie je wyjmować. Ta metoda płukania powinna pozbawić liście całej utrzymującej się na nich wcześniej gleby. Po takim zabiegu zalecane jest jeszcze ostatnie płukanie pod bieżącą wodą.
Jedzenie to nie tylko potrzeba, ale też przyjemność.
Do dzieła!
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
W odpowiedzi na “Czy jedzenie warzyw może być niebezpieczne ?”
Ojj od dziś będę się lepiej przykładała do mycia warzyw i owoców. Chociaż na szczęście mam sporo z własnego ogródka 🙂 to duży plus!